HTML

Ibis

Elmélkedések gyomorból

Friss topikok

Linkblog

2011.02.27. 12:08 Ibis

Buñuel az Alkotmánybíróságban – A szórás szabadsága

Címkék: orbán parlament alkotmánybíróság jános rogán antal lázár istván gabriella magánnyugdíjpénztár szürrealizmus stumpf selmeczi buñuel kormánytisztviselők

 Kezdem bánni, hogy tüntettem az Alkotmánybíróság jogainak csorbítása ellen. Én egyszerűen nem kaptam levegőt a februári, 1068/B/2010. AB határozat hallatán; ez nyilvánítja alkotmányellenesnek a kormánytisztviselők indoklás nélküli kirúgását – május 31-i hatállyal (!).
          Ezt olyan gátlástalan arcátlanságnak tartom, hogy akár Lázár János, Selmeczi Gabriella vagy Rogán Antal is aláírhatta volna. Nem ők írták alá, hanem Stumpf István, Orbán volt kancelláriaminisztere.
          Míg ezen az abszurditáson hüledeztem, eszembe jutott, hogy nincs új a nap alatt. Buñuelnek A szabadság fantomja című filmjében már láthattunk ilyet: a tömeggyilkos mesterlövészt elkapják, a bíróság halálra ítéli, majd a lelkes tömeg gratulációja mellett szépen hazasétál. Ahogyan kormányunk is szépen zsebrevágta az alkotmányellenességéről szóló ítéletet, és még négy hónapig figyelmen kívül hagyhatja az alapjogokat. Hiszen mi jogállamban élünk, ezért az Alkotmánybíróság szabott egy határidőt, hogy limitálja az elítélt tömeggyilkos újabb vérengzését.
          Alig várom már e döntés analógiáit a büntetőperekben. Pl.: a bűnösség kimondatik, az életfogytig tartó börtönbüntetést 250 év múlva kell megkezdeni, vagy a tisztségviselő korrupciója bebizonyosodott, a vádlottat 100 év múlva el kell bocsátani állásából, stb.
          Kormányunk más téren is követi, ha éppen nem felülmúlja a szürrealizmus mesterét: nem elég, hogy kiállítják Selmeczi Gabriellát azzal a szöveggel, hogy példátlan nemzeti összefogás eredményezte három millió ember megzsarolásával a magánnyugdíjpénztárakban összegyűlt pénzek konfiskálását, még a miniszterelnök is képes volt ezt elismételni a parlamentben. Képzeljük csak el, ahogy az aktuális amerikai elnök példátlan nemzeti összefogásnak és az indiánok felelős gondolkodásának minősítette volna azt, hogy több százezer indián vonult rezervátumba. Vagy Goebbelst, amikor éppen arról beszél, hogy a több millió zsidó milyen gyönyörű nemzeti összefogással költözött a koncentrációs táborokba.
          A szürrealizmus szórakoztató stílus: elgondolkodtat, és sokszor megnevettet. Rogán is újabb csengettyűt tűzött bohócsapkájára a bérkommandó szürreális ötletével (a megadott zöldszámra többségében kormányzati munkáltatók ellen érkezett panasz…).
          De azért szomorú, hogy már az Alkotmánybíróság is feltette a krumpliorrot. Vajon hogy fog dönteni a magánynyugdíjpénztárak ügyében?
          Mindenesetre javaslom az oktatási tárcának, tegye kötelezővé Buñuel filmjeit az iskolákban, hogy a gyermekek minél előbb megérthessék a kormány működésének logikáját. 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ibis.blog.hu/api/trackback/id/tr342694476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazarin 2011.02.27. 18:28:02

Mindennapi Fidesz-fikázásunk add meg nekünk ma...

Liberté Egalité Fraternité89 2011.02.27. 18:56:29

von Kleist illetve Sütő András is írt ilyesmiről.
Igen nyakaterert magyarázat kell arra, hogy egy jogszabály alkotmányellenes, ugye az életbe lépésének időpontjától.
Visszavonjuk, de csak pár hónap múlva, és ez így a helyes és alkotmányos.
Úgy tűnik ez a testület is besorol OV lábtörlői közé.

igényes 2011.02.27. 19:08:50

Sajnos úgy alakult a helyzet, hogy mindent begyűrt a kormány. Alkotmánybíróság tudjuk, hogy már nincs, alibi foglalkozás. Bíróság, ügyészség legyűrve. Ott van a Rendőrség, hát az pedig alárendelt. Van egy 130 000 fős biztonsági őrség, ennek a nagy tulajdonosa a Pintér szintén. Ott van ez a piti honvédség 26 500 fővel (nem velük van baj), ez a piti honvédség 200 harcossal sem rrendelekzik, de erdőkkel igen. Erdőkkel és üres laktanyákkal.

Link Elek 2011.02.27. 19:16:46

>Vajon hogy fog dönteni a magánynyugdíjpénztárak ügyében?

ahogy Orban Viktor akarja. ha maskepp dont meg is lesznek szuntetve, nem csak korlatozva.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.27. 19:33:06

Nagyon üt a Bunuel-hasonlat! Franco Viktor. :D

Bangocibumbujpulujhurculujbüszkülüj 2011.02.27. 19:39:57

Ez az ország eddig is kabaré volt, de mostanában mindenen túltesz. Akinek esze van az menekül innen.

blr 2011.02.27. 19:51:27

Ha van itt joghoz értő ember, akkor magyarázza már el: ennek mi értelme van?
Ha valakit ezután elbocsátanak az érintett jogszabály hatályon kívül helyezett része alapján, az bíróságon meg kell hogy nyerje a pert (ha indít), mivel az elbocsátás "jogalapja" alkotmányba ütközik. (Ez olyan, hogy hiába írok bele egy szerződésbe olyat, ami ütközik a Ptk-val, a szerződés adott pontját egy esetleges perben a bíróság semmisnek mondja ik.) Ehhez még ki sem kell kérni az AB véleményét, hiszen az már közlönyben is megjelent. Rosszul gondolom? (Nem olvastam el végig a határozatot, mert annyira nem érdekel, de esetleg korábban a fentiek alapján elbocsátott is indíthat pert.)

Oarbeaskoa 2011.02.27. 19:54:02

Nem jó a hasonlat. Az ami össze kellene kapcsolja a két tényt, az nem érvényesül az egyik eseményre. Az alkotmánybíróság döntése nem szürreális, van annak értelme, vagyis mi átlagemberek tudunk kölcsönözni neki egyet. Mi, szerényen, abból amit lehámozunk a nekünk felkínált híranyagból. De ez az anyag az közel sem biztos hogy a valóság pontos mása. Bunuel filmje meg másról szól. A szabadság eszményéről, a lehetetlen helyzetek szemszögéből. Abban a szürrealizmusban, ami a vele együtt születő kvantumfizikával fogalmazzák meg az abszolut viszonylagosságot. Van egy groteszk jellege ennek az alkotmánybírósági döntésnek, valahogy másképp kellene megragadni. Mert így csak szenzációvadászat lesz, látszólagos indoklással, amivel az ellentétjét is lehetne bizonyítani felszínességével.

dr kíváncsivagyok 2011.02.27. 19:59:16

@blr: Ez nekem is eszembe jutott : akkor eddig alkotmányellenesen jártak el ( nem volt még alkotmánybírósági határozat ) .... jóhiszeműen ?!......a bírósági határozat megszületésétől pedig máj 31 - ig TUDATOSAN ALKOTMÁNYELLENESEN FOGNAK ELJÁRNI ?? Egy "jogállamban " ??

dr kíváncsivagyok 2011.02.27. 20:01:23

@Oarbeaskoa: A poszt (feltehetően) nem a film mondanivalójáról szólt....hanem az Alkotmányellenes magyar kormányról....

regress 2011.02.27. 20:25:31

már elfogyott a nyálam,és még egy év sem telt el

Oarbeaskoa 2011.02.28. 20:22:48

@kíváncsivagyok: tudom, hogy nem a film mondanivalójáról szól, de csak felszínes a kapcsolat. 2 ilyen dolgot nem lehet így felszínesen összehozni. Mindegy, nekem sántít ez a hasonlat. Nem jól sikerült. A mondanivalót értem, mindkettőnek, és a cikknek is. De egy másik hasonlat jobban megfogná a lényeget. Én meg ezzel nem szolgálhatok. Mindig jobb a kritikus szemszög :)
süti beállítások módosítása