HTML

Ibis

Elmélkedések gyomorból

Friss topikok

Linkblog

2011.01.22. 17:41 Ibis

Az orbánizmus lelkéről

Címkék: orbán viktor hatalom diktatúra

 A már 1989-ben is forradalmi lelkületű Orbánban többen is a kádári puha diktatúra ellen lázadó demokratát véltük látni. Mostanság azonban olybá tűnik, hogy ez az ember nem a diktatúra ellen küzdött, hanem a kádári és a puha ellen.
      Nem vagyok pszichológus, de Orbán európai parlamenti szereplése után tényként látszik igazolódni az a nézet, miszerint Orbán lételeme az ütközés, a konfliktus. Számára bizony drog ez, ez serkenti, endorfinokat termel, és lubickol benne (mi szüksége van arra a rengeteg szabadon főzött pálinkára?). Ízlés és vérmérséklet szerint lenyűgöző vagy éppen visszataszító volt az a lendület, amivel a rendszerváltás forgatagába vetette magát. Ugyanígy eltérően ítélhető meg az a törekvése, hogy tetteit és szavait nagyobb csoportok akaratának, önmagát azok egyedül hiteles vezérének állítsa be – más szóval hatalomvágya.

Jól tudom, a politikai megnyilatkozásokban mindig is felfedezhető az az apró csúsztatás, hogy egy szereplő nagyobb csoport képviselőjeként tünteti fel magát, mint ami a valóságban. Ezt a fogást nevezhetjük totus pro parte-nak, ami a pars pro toto (rész az egész értelmében) ellentettje.

Már Nagy Imre újratemetésén is „Mi, a magyar ifjúság” nevében szónokolt az addig a magyar fiatalság számára is teljesen ismeretlen ifjú, meghökkentően bátran követelve az oroszok kivonulását. Az Európai Parlamentben pedig a magyar nemzet elleni támadásként értékelte az ellene és kormányzása elleni kritikákat.

Amitől aztán ő jól megvédte a „magyar embereket” [mi ez az „emberezés” – itt a „magyarok” szó is elég lenne, tudjuk, hogy nem a magyar almafákat, egereket vagy hokedliket védte… de a legszebb emberezés Szijjártó szóvivőtől származik: „megvédtük a nyugdíjas embereket” – mintha mondjuk a lovak is nyugdíjba mehetnének]. Szóval jól megvédte a német emberektől és a francia emberektől meg a luxemburgi emberektől, portugál emberektől, egyszóval az európai emberektől a magyar embereket.

De kik is a magyar emberek?

Lásd a Nenyiben: „az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek…” vagy Schmitt Pál ízléstelen újévi köszöntőjében: „A magyarok 2010-ben összefogtak, hogy újra megtalálják a saját útjukat. Letették voksukat az újrakezdés mellett.”) – vagyis aki nem így döntött vagy választott, az nem magyar. Mellesleg mivel az 52%-nyi Fidesz-szavazónak sem volt elképzelése sem – most sincs – arról, hogy a mi fene ez a nemzeti együttműködés rendszere, ők sem magyarok. Magyarnak tehát maradna a Fidesz, de kétlem, hogy bármilyen fórumokon megvitatták volna ezt a rendszert, így hát csupán a szűk pártvezetőség nevezhető valóban magyarnak. Ott pedig nem sokan bírnak döntő szóval.

Orbán húsz éve még csak a magyar ifjúság volt, most már ő az egész magyar nemzet. Sőt, néhány strasbourgi vagy brüsszeli fellépés után már mint az egyedül létező európai fogja megvédeni a zeurópai embereket –– önmaguktól. Ahogy Strasbourgban általános elképedést keltve be is jelentette: „készen állok a harcra.”

 Diktatúrában talán a diktatúra ellen harcolt, demokráciában pedig ami ellen éppen lehet. Egy Madách-parafrázissal szólva: „S az ember célja a küzdés maga.”

 Hogy mi hajt valakit azon az úton, amin jár, az egy dolog. Más dolog az, hogy ha veszélyt és romlást hoz, meg kell állítanunk.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ibis.blog.hu/api/trackback/id/tr812605396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ember07 2011.01.24. 22:24:02

A magyar parlamentet szabad választáson a magyar emberek választják, és a mindenkori magyar parlament, a magyar embereket szolgálja, nem csak fidesz tagokat, nem csak fidesz választokat, mintahogy nem is mszp tagokat vagy választokat kizolagosan, hanem átfogoan, minden egyes magyar állampolgárt, és minden határon kivül ragadt magyar érdekeit is képviseli. Akinek nem tetszik az eredmény, az menjen el szavazni, és akkor lehet ezen változtatni.

tompic 2011.01.27. 23:20:36

@ember07: Egy folyamatot érdemes azért vizsgálni négy évnél sűrübben is. Sőt érdemes vizsgálni az előzményeit is. Abból lehet következtetni arra, mi lesz. És az utolsó mondat implicit halgasson, akinek nem tetsziket jelent - pont ez ellen kell szólni.

tompic 2011.01.28. 09:20:29

Egy folyamatot érdemes azért vizsgálni négy évnél sűrűbben is. Sőt érdemes vizsgálni az előzményeit is. Abból lehet következtetni arra, mi lesz. És az utolsó mondat implicit hallgasson, akinek nem tetsziket jelent - pont ez ellen kell szólni.

kisigigi 2011.01.28. 21:52:56

Szívemből beszélsz csak jobban írsz!Úgyhogy írj minél többet!

hhh. 2011.02.08. 16:12:38

te beteg vagy,és elgurult a gyógyszered. beveszed a rettegős, rettegtetős dumát. ez viszont tetszik az index blogválogatóinak. lazíts és próbáld meg észrevenni a nagyobb összefüggéseket!

Ibis · http://ibis.blog.hu 2011.02.08. 17:09:42

Kedves hhh, valóban náthás vagyok egy kicsit. Miből gondolja Ön, hogy bármilyen dumát is beveszek, és nem magam gondolom mindezt, az összefüggések kutatása közben?
süti beállítások módosítása